Escuchar

Archivo

La Conselleria de Cultura, la UIB i el Gremi de Llibreters editen trenta-tres punts de llibre amb obra conjunta entre artistes plàstics i poetes

(40 Años)
(Contenido en el idioma por defecto)

Disponibles a trenta-tres llibreries de les Illes Balears per crear un circuit amb motiu de Sant Jordi. És resultat de l’exposició 40 anys, quaranta poetes, XL artistes 

Dels quaranta artistes plàstics que varen participar en l’exposició 40 anys, quaranta poetes, XL artistes, en el marc del 40è aniversari de la Universitat de les Illes Balears, s’han creat trenta-tres punts de llibre inspirats amb el poema que cada un d’ells va il·lustrar per a les trenta-tres llibreries de les Illes Balears que s’han adherit a aquesta iniciativa conjunta entre la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, el Gremi de Llibreters de Mallorca i el Vicerectorat de Projecció Cultural, Universitat Oberta i Seus Universitàries de la Universitat de les Illes Balears.
 
Les trenta-tres llibreries de les Illes Balears configuraran un circuit cultural, emmarcat en el Dia del Llibre 2019, que pretén animar els lectors i col·leccionistes de punts de llibre a fer una ruta per les llibreries adherides a la iniciativa. A més, la Biblioteca Pública de Palma Can Sales i Ca n’Oleo també en seran punts de distribució. Com a novetat, a la iniciativa s’hi ha sumat un punt de llibre nou amb un poema del poeta eivissenc Manel Marí, que es morí a principi de 2018.
 
Aquest dimarts, 16 d’abril, a Embat Llibres, a Palma, el pintor Pep Guerrero i l’escriptora Tonina Canyelles han lliurat el punts de llibre que han creat. Hi han assistit la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur; la presidenta del Gremi de Llibreters de Mallorca, Maria Barceló, i Francesc Sanchís, tresorer del Gremi de Llibreters de Mallorca, a més de Bàrbara Obrador, directora del Servei d’Activitats Culturals de la UIB. Ha estat el sus simbòlic al repartiment dels punts de llibre a les trenta-tres llibreries que participen a la iniciativa.

Exposició

L'exposició Quaranta anys, 40 poetes, XL artistes, comissariada per Antoni Torres Martorell, va néixer amb el doble objectiu de celebrar els quaranta anys de coneixement, ensenyament, recerca i cultura per part de la Universitat de les Illes Balears, i possibilitar la visibilitat i l’intercanvi d’artistes i escriptors que comparteixen una base històrica i la llengua. Per això, l'exposició uneix les paraules de quaranta poetes amb les imatges de quaranta artistes plàstics.
 
Es varen seleccionar quinze poetes de Mallorca, tres d’Eivissa i Formentera, quatre de Menorca, deu del Principat, un de l’Alguer, un de Catalunya Nord, un d’Aragó i cinc del País Valencià, i els seus escrits es varen conjugar amb les obres dels artistes plàstics, dels quals setze són de Mallorca, sis d’Eivissa, sis de Menorca i un de Formentera, a qui s’afegeixen cinc artistes de Catalunya, tres del País Valencià, un de l’Alguer, un de Terol i un d’Andorra. La selecció ha estat possible gràcies a l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, el Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB, i especialment gràcies a l'ajut d’Antoni Artigues, que n’era professor, l’Espai Octubre i l’Obra Cultural de l’Alguer.
 
Aquesta exposició ha fet itinerància durant dos anys per territoris de parla catalana: el recorregut es va iniciar a la Universitat de les Illes Balears, a Palma, a l’edifici Sa Riera i al campus universitari, a la seu d'Eivissa i Formentera i a la seu de Menorca, per després viatjar més enllà de la Mediterrània cap a altres indrets del continent, com el Verger, a Alacant.
 
La Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears hi ha col·laborat a través de l’Institut d'Estudis Baleàrics, a banda del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i la Fundació Baleària.

La combinació de parelles d’artistes plàstics i poetes que han participat a la mostra i, per tant, als punts de llibres són els següents:

Poetes                                                   Artistes plàstics 

Mallorca                                                                                              

Àngel Terron                                        Pep Coll (Mallorca)
Antoni Vidal Ferrando                          Dolors Comas (Mallorca)
Antònia Vicens                                     Antoni Marí Tirurit (Eivissa)
Andreu Vidal                                        Pau Garriga (Menorca)
Bartomeu Rosselló-Pòrcel                    Lourdes Sampol (Mallorca)
Biel Mesquida                                       Dolores Sampol (Mallorca)
Blai Bonet                                             Maria Carbonero (Mallorca)
Damià Huguet                                      Alícia Llabrés (Mallorca)
Guillem d’Efak                                      Joan Pascual (Mallorca)
Jaume Vidal Alcover                             Miquel Planas (Catalunya)
Laura Torres                                         Maria Colom (Mallorca)
Miquel Àngel Riera                               Maria Catalán (Eivissa)
Miquel Bauçà                                       Josefina Torres (Eivissa)
Sebastià Alzamora                               Tomeu Coll (Mallorca)
Antonina Canyelles                              Pep Guerrero (Mallorca)

Manel Marí                           

Eivissa i Formentera  
Antoni Marí Muñoz                             Doralice Souza (Eivissa)
Marià Villangómez                              Enric Riera (Formentera)
Nora Albert                                         Diana Bustamante (Eivissa)

Menorca                                                           
Margarita Ballester                        Zulema Bagur (Menorca)
Ponç Pons                                      Paca Florit (Menorca)

Pere Gomila                                      Florit Nin (Menorca)    

Documentos relacionados

Fecha de publicación: 16/04/2019